Knjiga talismani

Hvala vam što ste istražili ovaj SuperSummari studijski vodič za „Talisman“ Stivena Kinga, Pitera Strauba. Moderna alternativa SparkNotes i CliffsNotes, SuperSummari nudi visokokvalitetne vodiče za učenje koji sadrže detaljne rezime poglavlja i analizu glavnih tema, likova, citata i tema eseja.
Pregled talismana možete pogledati ovde

Talisman je roman iz 1984. koji su zajedno napisali Stiven King i Piter Straub. To je fantastični roman sa elementima horora i ima veze sa delima u seriji King’s Dark Tover. Talisman je knjiga o putovanju koja priča priču o Džeku Sojeru i njegovoj potrazi da spase svoju majku. Talisman istražuje teme izgubljene nevinosti, punoletstva, prijateljstva, korumpirane prirode moći i još mnogo toga.

Talisman ima nastavak, Crna kuća, koji su takođe napisali Stephen King i Peter Straub. Crna kuća proširuje Džekovu priču i donosi više veza sa univerzumom serije King’s Dark Tover.

Upozorenje o sadržaju: Imajte na umu da Talisman spominje samopovređivanje i samoubistvo.

Rezime radnje

Kada se roman otvori, Džek Sojer ima 12 godina. On i njegova majka otišli ​​su iz Kalifornije u malo letovalište Arkadija Bič u Nju Hempširu. Džekova majka, Lili Kavano, je bolesna. Bivša zvezda B filmova, njena slavna ličnost je odavno nestala, a njena bolest preti da Džeku oduzme poslednjeg člana porodice. Ona se krije u Nju Hempširu od Džekovog ujaka, Morgana Sloata. Sloat je suvlasnik polovine kompanije koju je pokrenuo sa Lilinim mužem, Filom Sojerom. Kada Džek upozna domara po imenu Spidi Parker, saznaje da može da spase svoju majku. Da bi to uradio, on mora da putuje do zapadne obale, peške, dok putuje napred-nazad između dve dimenzije: svog sveta i alternativne stvarnosti koju on naziva Teritorije.

Spidi daje Džeku bocu „magičnog soka“ koji mu pomaže da se okreće napred-nazad između teritorija. Pošto su teritorije manje, Džek većinu svojih putovanja obavlja tamo. Međutim, dok putuje, saznaje da je u većoj opasnosti nego što je mislio. Svaka osoba u Džekovom svetu — sa nekoliko izuzetaka — ima „blizanca“ ili dvojnika na teritorijama. Sloat’s Tvinner je despot poznat kao Morgan od Orrisa (koji se u ovom vodiču pominje kao Orris). Džek saznaje da je njegov ujak odgovoran za smrt Džekovog oca.

Dok Džek putuje, policija ga uhvati. Zajedno sa svojim saputnikom, vukodlakom po imenu Vuk kojeg je upoznao na teritorijama, Džek je zatvoren u Sunlight Home, hrišćanskom rehabilitacionom centru koji vodi sadistički Sunlight Gardener. Sunlight’s Tvinner, Osmond, jednako je loš kao i on. Nakon što je pobegao iz kuće Sunlight, Džek na kraju stiže do tačke Venuti, gde se nalazi Crni hotel. On i Ričard Sloat pobeđuju Sunlight Gardenera, Morgana Slota i dobijaju Talisman. Džek se vraća na istok i leči svoju majku.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started